Yhden levykannen tarina

etoleyksin_web

Helsingin Sanomien etusivun mainos on tuonut uuden levyn kannelle sen verran huomiota, että on aiheellista palata sen pariin.

Musiikin tarinassa, kuten ihmislajin tarinassakin, on kyse evoluutiosta, jossa rakennetaan aina menneen päälle. Kuten Beastie Boys sanoi vuonna 1989 julkaistulla Shadrach-sinkulla: Only 12 notes a man can play. Ja huomattava osa rockista tehdään pentatonista skaalaa käyttäen, jolloin käytettävissä on oikeastaan vain viisi nuottia.

Taide on lainaamista ja jatkokehittelyä, perinteen jatkamista ja tuttujen elementtien oman kokemuspohjan läpi suodattamista. Ja lainaamista on montaa sorttia, tietoista ja tiedostamatonta sekä kaikkea siltä väliltä.

J. Karjalaisen Et ole yksin on 100% tiedostettu laina, suora ja luonteeltaan oikeastaan kunnianosoitus lääketieteen tohtori Reima Kampmanin kirjoittamalle saman nimiselle kirjalle. Et ole yksin: Tutkimuksia ihmisen sivupersoonista julkaistiin vuonna 1974 ja se perustui Kampmanin väitöskirjaansa varten tekemiin, hypnoosin avulla toteutettuihin tutkimuksiin.

Jukkaa paranormaalit ilmiöt kiinnostivat tuohon aikaan ja Kampmanin kirja oli tehnyt vaikutuksen. Kun Lännen-Jukan kymmenen vuoden reissun jälkeen oli aika miettiä seuraavaa siirtoa, uudet sivupersoonat ja niiden myötä myös Kampmanin kirja tulivat ajankohtaisiksi. Kampmanin lisäksi levyn kansi on kunnianosoitus alkuperäisen kirjan kannen suunnitelleelle Matti Mankinille, jonka kanssa Jukka sopi kanteen liittyvien materiaalien käytöstä.

Näin sekä sisälllöltään että ulkoasultaan hieno nelisenkymmentä vuotta sitten julkaistu teos jatkaa elämäänsä omassa ajassamme

Helsingissä 18.3.2013

Arttu Tolonen