Vilunki 3000

vilunkiVilunkina (numerolla tai ilman) tunnettu Mikko Viljakainen aloitti graafisen suunnittelun aikaisin, vaikka sitä tuskin sillä nimellä kutsuttiin silloin. Yläasteikäisenä kouvolalaisena Mikko suunnitteli logoja ja muuta tarpeellista omille sekä kavereiden bändeille.

– Teimme myös sarjakuvia joita lähetimme kaikille pienlehdille ja zineille, jotka tiesimme. Omiakin lehtiä oli aika monta, mutta se eka numero jäi aina kesken.

Muistatko yhtään nimeä? Zineissä se nimi on usein paras osa…

– Yksi taisi olla Kives, mutta en ole varma. Tuon aiheen ympärillä ne yleensä pyörivät.

Kun Larry And The Lefthanded aloitti toimintansa 90-luvulla, Vilunki ja Timo Kaukolampi bändistä päättivät tehdä kaiken graafiseen suunnitteluun liittyvän itse. Omaa kopiokonetta ei vielä silloin ollut, joten kaksikko vietti tuntikausia silloin vielä Tavastian naapurissa sijainneessa Diivari Kopissa syöttämässä kuvia koneiden läpi kerta toisensa jälkeen täydellistä muhjuuntuneisuuden astetta etsiessään. Tämän bändin kohdalla hengentuotteet pääsivät jo oikeiden painotalojen toteutettavaksi.

Larry And The Lefthanded levytti ep:n ja sarjan sinkkuja Martti Heikkisen pyörittämälle Texicalli Recordsille. Heikkisen yhteyksien kautta Kaukolammelle ja Vilungille alkoi tulla suunnittelutöitä muiltakin bändeiltä ja projekteilta.

– Niitä tehtiin aika vaihtelevalla kokoonpanolla, eli joskus teimme yhdessä ja joskus taas mä tein yksin ja joskus Timppa. Sitten viimeisteltiin yhdessä.

Onko mikään projekti jäänyt erityisesti mieleen?

– Kyllä 22-Pistepirkon Eleven tuntui silloin merkittävältä hommalta. Ja tosi laajalta.

Kannessa on epämääräinen musta hahmo. Se on kuva Pirkkojen Espestä pelaamassa pingistä saksalaisen keikkapaikan pihalla.

– Joo, kuva on faksattu. Se oli paras tapa saada se tarpeeksi muhjuksi.

J. Karjalaisen tuotteita Vilunki päätyi tekemään Levykauppa Äxän Et ole yksin –albumin yhteydessä toteutetun levy + paita -tarjouksen yhteydessä.

– Äxästä ottivat yhteyttä ja kysyivät haluaisinko tehdä paidan. Sain Mennyt mies -biisin sanat ja siltä pohjalta piti kehitellä joku juttu. Se kävi läpi aika monta erilaista versiota ja sitten lopulta se, jonka tein viimeisenä yönä 4 ja viiden välillä aamusta todettiin parhaaksi.

Jukka on poikkeuksellisen tarkka graafiseen ulkoasuun liittyvissä asioissa. Ja varsinkin kirjasimet ovat tärkeä osa J. Karjalaisen ulosantia.

– Keskustelin joskus aikoinaan Paratiisin Pojat –levyn ulkoasun suunnittelusta, jota en sitten päätynyt tekemään, mutta ehdin kuitenkin saada Jukalta jostain maalaislehdestä leikatun palan. Siinä oli fontti, jonka pohjalta koko homma piti lähteä rakentamaan. Jukka on tarkka eri tyylien nyansseista ja tietää niistä todella paljon.

Vilungin suunnittelemat J.Karjalais-tuotteet löytyvät täältä.